Geschiedenis

Aan het einde van de negentiende eeuw (1899) werd in opdracht van J. van den Assum voor zijn reeds bestaande looiersbedrijf een leerlooierij gebouwd tussen het plein aan de heuvel en de Donge . Het was een klein 2 laags bouwdeel (A) waarin zich een zogenaamd nat- en drooghuis bevond. Haaks daarop verrees al snel een tweede, soortgelijk fabrieksgebouw (B). Beide gebouwen zijn in de jaren tien en twintig vergroot door het to­evoegen van droogverdiepingen en droogzolders.

Aan het begin van de jaren twintig vindt aan de zijde van de Donge de overkapping van de looikuipen plaats (bouwdeel E). In 1927 komt aan de zijde van de Heuvel een nieuw ketelhuis (C) en er wordt een grote fabrieksschoorsteen gebouwd.

In 1936 wordt een meerlaags gebouw opgericht (bouwdeel F) met kalkkuipen op de begane grond en droogruimten op de verdiepingen. Gelijktijdig wordt een huidenmagazijn op de hoek van de Heuvel en de Rijensestraatweg tot stand gebracht (bouwdeel G).

In 1940 werd aan de Heuvel een nieuw ketelhuis gezet (bouwdeel D), waarna het oude ketelhuis (bouwdeel C) tot kantoor kon worden omgevormd. In 1956 worden nog een berging en een magazijn gebouwd (bou­wdelen J en K) en in 1965 wordt tenslotte het kantoor vergroot.

Het complex is aangewezen tot Rijksmonument. In de waardenstellende bouwhistorische verkenning van BAAC uit 2009 is aangegeven dat met name de bouwdelen A, B en F een hoge monumentale waarde heeft. Het gehele complex heeft daarnaast als ensemble stedenbouwkundige waarde. De geschiedenis en de industrialisatie van het looiproces zijn duidelijk terug te herkennen in de bouw van de opeenvolgende bouwdelen.

Voormalige leerlooierij van Assem

Donkade, een plek met karakter!

Strategische ligging

Industrieel hart

Dongen, dorp van leerindustrie en nijverheid, maar ook dorp van zandverstuivingen en groen. De Dongense Heining, de Seterse bergen, De Loonse en Drunense duinen. Maak via de vele wandel- en fietsroutes kennis met het rijke dorpsverleden en het Brabantse landschap.

Dongen, industrieel hart omringd door groen.

Authentiek plein

Het pleintje aan de Heuvel is een van de oudste bebouwde kernen van Dongen. Het complex van de voormalige Leerlooierij Van den Assum is aan dit authentieke pleintje gelegen en wordt aan de andere zijde ingesloten door de Donge en de Rijensestraatweg.

Een plek met karakter!

Gezelligheid en vertier

Op loopafstand van Donkade is het gezellige centrum met diverse voorzieningen bereikbaar. Of pak de fiets naar De Efteling of de Beekse Bergen!

Uitstekend bereikbaar

Dongen is heel strategisch gelegen tussen de steden Tilburg, Oosterhout en Breda. De bereikbaarheid van Dongen is daardoor uitstekend. Zowel via de A27 als de A58 zijn de grote steden in de omgeving en de rest van Nederland snel te bereiken. En ook het openbaar vervoer is goed geregeld. Met de bus zijn Tilburg en Breda, en ook de dorpen in de directe omgeving, eenvoudig bereikbaar.

Donkade is hierdoor een prima uitvalsbasis!